Open High School

Posted: 28/09/2009 by chester. in The rest
Etichete:,

Stiu ca e un blog de caterinca dar vreau sa dau falsa impresie ca uneori imi pasa. Azi sustin un proiect mai mult decat interesant. Informatica e viitorul si nimeni nu poate sa nege asta.

Cum toti stiu, invatamantul e la pamant. Da, e o varza totala cand vine vorba de scoala. Dezinteresul caracterizeaza 95% din profesori, elevi, etc. Dar, acel 5% poate face diferenta. E vorba de un grup ce vin cu o idee inedita. Ce grup? Asta:

http://school.sblug.ro/

Care este scopul? Pai:

Promovarea de software liber ca suport educațional, model de comunitate deschisă și alternativă la piratarea programelor proprietare.

Elevii au la dispoziție aplicații pentru majoritatea activităților „obișnuite”, cu interfețe similare aplicațiilor proprietare echivalente.

Toate aplicațiile folosesc implicit formate deschise, standardizate și promovează respectarea standardelor pentru a asigura interoperabilitatea cu alte programe de același gen.

Utilizatorii avansați și potențialii administratori de sistem au la dispoziție sisteme extrem de flexibile care pot fi adaptate oricăror nevoi și sunt promovate bune practici de utilizare, administrare și securitate.

Pentru cei interesați de programare sunt disponibile unelte de dezvoltare și biblioteci pentru toate limbajele uzuale de programare (și unele mai puțin uzuale) și codul sursă pentru absolut tot sistemul și aplicațiile aferente spre a fi modificat sau folosit ca exemplu.

Genial!

Mie nu-mi ramane decat sa spun Bravo!

P.S: Scuzati lipsa diacriticelor dar am avut un incident neplacut cu pc-ul.

Comentarii
  1. Matei spune:

    si ce crezi ca sa se schimbe ? 🙂

  2. Cam chel situl lor si nu spune mare lucru. Ideea asta cu linuxul nu e noua, dar ca informatician iti spun ca nu e practica deloc, atata timp cat n-o sa existe alternative reale pentru omul de rand gen „gasesc orice program la orice ora vreau, il are toata lumea si e simplu de utilizat”.

    Nu neg calitatea, fiabilitatea sporita, dar windows a castigat prin CANTITATE. Omul de rand vrea ceva simplu de folosit si care exista peste tot. Majoritatea abia se descurca cu chestii elementare de windows, daca aud macar LINUX se sperie crunt.

  3. volo spune:

    Asadar, cel mai bine ar fi sa nu facem nimic. Sa lasam pe cei tineri, care acum invata, sa devina niste robotei care executa click-uri sub windows?
    Ce vor face daca se apuca serios de calculatoare si descopera brusc, la munca, faptul ca majoritatea serverelor lucreaza cu sisteme de operare pe nuclee Linux si BSD? Vor face click unde? Ce vor face daca se duc la o companie serioasa de dispozitive de navigatie si descopera ca oamenii de acolo lucreaza pe Linux?
    Cunosc o droaie de absolventi de computere care nu stiu Linux si invata acum pe rupte, de pe unde pot, pentru ca nu pot fi administratori de sistem fara sa stie BSD si Linux… De ce? Pentru ca pana si in unele universitati exista mentalitatea din comentariile de mai sus: nu invatam decat ce sclipeste pe raft!
    Mentalitatea asta paguboasa, conform careia nu trebuie sa facem nimic, nu trebuie sa invatam nimic nou, pentru ca microsoftul ne baga cu polonicul in gura, duce la incultura in ceea ce este acum mediul modern al computerelor. Sunt localitati intregi care au trecut pe Linux, companii mari au schimbat sistemele de operare windows cu sisteme open source, in special Linux, pentru a-si reduce cheltuielile uriase cu licentele ms, exista programe europene de insertie a software-ului liber in administratia publica si in scoli… iar la noi, iata, mentalitatea (chiar si a unor profesionisti, din pacate) este aceea de a nu face nimic, de a inghiti si plati licente unei singure companii care nici macar nu ne ofera calitatea si suportul pe care il trambiteaza in marketingul agresiv pe care il face!…
    Daca unii dintre noi au ramas incremeniti in windows, vrem sa le dam macar celor tineri sansa sa invete altceva, sansa sa foloseasca software profesionist fara sa plateasca sume uriase. Si sansa sa isi croiasca o cariera buna… Lumea calculatoarelor se schimba! Si asta nu de acum, ci de multa vreme.

  4. chester. spune:

    @Volo, right on man! Imi place atitudinea ta. Si da, ce spui are sens.

  5. @volo: eu stiu ce zici. Si eu lucrez sub unix, si chiar solaris, nu linux.
    Am explicat doar de ce PRACTIC initiativa nu va avea succes la MAJORITATEA puletilor care nici sa dea clic nu-s in stare. Cu exceptiile laudabile de rigoare.

  6. Relu spune:

    @Porcușorul radioactiv: noi nu vrem să revoluționăm nimic, dorim doar să promovăm ideea softwareului liber și a sistemelor de operare bazate pe software liber (fie, GNU/Linux).
    În principiu sunt de acord că există o grămadă mare de „puleți” cum spui tu, care nu sunt în stare să miște un deget pe mouse, dar nu ăsta e targetul nostru. Targetul nostru sunt elevii care dețin un calculator și sunt interesați în a învăța să-l utilizeze cât mai bine și cât mai eficient.
    Dacă ai sugestii în legătură cu site-ul/conținutul, te rog să ne trimiți părerile tale sau nemulțumirile la adresa: salut [la] sblug [punct] ro
    Mulțumesc! 🙂

    @chester: mulțumim pentru promovare!
    Numai bine!

Lasă un comentariu